kl_mag_change-makers_bee-keeper_header_desktop 1920x483

CHANGE MAKERS " Ik ben een toegewijde imker "

Men zou bijna kunnen zeggen dat hij er als kind ingerold is. Van jongs af aan gefascineerd door het werk van bijen, eiste hij op 12-jarige leeftijd zijn eerste bijenkorf op.

Vandaag, op 19-jarige leeftijd, beheert hij meer dan vijftig kolonies. Mathieu is veel meer geworden dan een toegewijde imker. Naast heerlijke honing verkoopt hij in de Tarn, in Lavaur, in zijn winkel bijenteeltmateriaal, is hij ook trainer, verantwoordelijk voor bijenscholen, en biedt hij bijenteeltcursussen aan voor particulieren en bedrijven. Hij is ook de schrijver van een boek (La passion d'un jeune apiculteur) en de blog beefeed.com. Mathieu verspreidt zijn passie overal. Hij is ervan overtuigd dat het verzorgen van bijen alles kan veranderen. Hij kan het ons niet genoeg zeggen: laat de bloemen maar groeien. Onder andere. Laten we luisteren naar degene die ons een zwerm bijen wil laten adopteren met de ogen dicht.

kl_mag_change-makers_mathieudomecq_body 3 472x472

Het is de bij die de hefboom van de biodiversiteit bedient.

Mathieu DomecqBedrijfsleider van de onderneming Les ruchers de Mathieu

Wanneer heb je voor het eerst kennisgemaakt met de bij?

Ik begon heel jong, ik was 12 jaar oud. Ik had de wens om een bijenkorf te installeren. Het is niet iets wat ik van mijn familie heb meegekregen, ik was gewoon heel nieuwsgierig om de bij te ontdekken, om hem in mijn tuin te observeren. Mijn hoofddoel was niet om honing te maken, maar om echt in contact te komen met de bij. Het was misschien een kinderlijke bevlieging die uiteindelijk erg nuttig bleek dankzij een stevige omkadering. Beetje bij beetje heeft het aantal zich vermenigvuldigd tot een vijftigtal bijenkorven vandaag.

 

Waarom zijn bijen zo belangrijk voor de biodiversiteit?

We zijn nu al afhankelijk van de bij: 80% van de bestuiving gebeurt door bijen. En zonder bestuiving zijn er natuurlijk geen bloemen meer, geen fruit, geen groenten, we zouden zelfs enkel nog op vlees kunnen terugvallen. Dit beïnvloedt alle gebieden, alle voeding. Het is de bij die de hefboom van de biodiversiteit bedient. De bij is er om het hele ecosysteem aan elkaar te lassen. Als we dit element weghalen, valt al de rest uit elkaar.

  • <span class="ezstring-field">kl_mag_change-makers_mathieudomecq_body 5 367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_cornflower_active-ingredient_field_plant_2020-8- 367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_mag_change-makers_mathieudomecq_body -2- 367x460</span>

Hoe gaat het vandaag met de bijen?

Helaas slecht. Gemiddeld gaat elk jaar meer dan 30% van de kolonies in het land verloren. De belangrijkste impact is het gebrek aan bloemen. Er zijn meer dan 21 miljoen bloemen per bijenkorf per dag nodig! Dit is een hoeveelheid die we ons moeilijk kunnen voostellen…
Andere oorzaken zijn ook ziekten en parasieten, zoals de hoornaar en varroamijt. En dan, natuurlijk, menselijke activiteiten, pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen…

 

Vertel ons over jullie aanpak, jullie actie vandaag?

We sensibiliseren veel. Bewustmaking. Te beginnen met de kinderen in de scholen. Dan particulieren, bedrijfscommissies, die cursussen komen volgen om het leven in de bijenkorf te ontdekken. Vervolgens verspreiden zij hun kennis en belangstelling voor bijen in hun omgeving. Nieuwe bijenkorven komen tot stand, we begeleiden ze. Drie jaar geleden zijn we zelfs begonnen met een landelijke sponsoring van bijenkorven, een groot succes.

Kan de bij ver reizen om honing te verzamelen?

Gelukkig kan de bij tot 3 km vliegen om bloemen te vinden, dat is een ruim gebied. Maar er is een gebrek aan bloemen op sommige plaatsen. Zo lanceren wij bloemrijke braakprojecten, naast bedrijven die bijvoorbeeld bijenkorven hebben geplaatst hebben, om onze bijen en dus de biodiversiteit in het algemeen te helpen.

 

Een klein gebaar wat iedereen kan, op een dagelijkse basis, om te veranderen?

Bloemen zijn in elk opzicht zeer belangrijk, voor elk insect in het algemeen. Mijn advies zou zijn om bijvoorbeeld niet altijd uw gazon kort te maaien. Laat wat bloemen bloeien, al zijn het maar klavers, madeliefjes of paardenbloemen, dat komt de biodiversiteit ten goede. En het is tegelijkertijd ook zo mooi. Een eenvoudige eerste stap voor degenen die het geluk hebben een tuin te hebben!

Terug naar boven