De vereniging Halage werd opgericht in 1994 op Île Saint-Denis (93) en werkt al bijna 30 jaar aan re-integratie en milieubescherming. Vanuit een dubbele wens om de werkloosheid in het gebied en de rampzalige toestand van de oevers van de Seine aan te pakken, ondersteunt de structuur nu een honderdtal mensen per jaar door middel van integratieprojecten die mens en natuur met elkaar verzoenen. Maar onlangs zag de vereniging een nieuw terrein van betrokkenheid opbloeien. Nicolas Fescourt, projectleider van Fleurs d'Halage, vertelt ons meer!
Werken met planten is goed voor ons.
We onderzochten al enige tijd hoe we een landbouwactiviteit in de stad konden ontwikkelen om de kennis en vaardigheden van onze mensen in te zetten. Dit is grotendeels te danken aan Rustam, een Armeense tuinbouwer die bij ons een integratieprogramma volgt en erin slaagde tomatenplanten te kweken in een betonnen gleuf bij Porte de la Chapelle. Dankzij zijn ervaring en enthousiasme konden we met een eerste serre beginnen. Tegelijkertijd namen we ook de bloemenmarkt onder de loep en dachten we dat we iets konden doen: 85% van de bloemen die we kopen zijn geïmporteerd, gekweekt onder vaak rampzalige sociale en milieuomstandigheden. Als we er op ons niveau in zouden slagen een korte keten van lokale bloemen op poten te zetten, zou iedereen hierbij winnen! We zijn op goede weg: vandaag beheren we drie bloemenkwekerijen en produceren we 80 variëteiten die 250.000 stelen per jaar opleveren. Ze worden 's ochtends geplukt en rechtstreeks aan ons verkocht of aan plaatselijke bloemisten binnen een straal van maximaal 15 km. Sommige ervan sieren zelfs de salons van Parijse paleizen!
Het gaat om mensen met een ontwricht leven, die al enige tijd zonder werk zitten en die vaak sociaal uitgesloten zijn. Wij ondersteunen hen met specifieke integratiecontracten die tot twee jaar kunnen duren. Ze krijgen productie- en verkoop functies aangeboden, waardoor ze ervaring kunnen opdoen, krijgen een opleiding in stadstuinbouw in ons erkende opleidingscentrum en krijgen ondersteuning bij hun zoektocht naar een job. 100% vond een baan toen ze bij ons het traject hebben gevolgd. De bloem is geen integratiemiddel zoals alle andere. Het werken met planten doet goed, het herstelt verbinding en vaak brengt het ons terug naar onze eigen wortels. Het is een troostrijk, dankbaar object, vol positieve waarden. De transformatie is vaak opvallend, vooral voor het zelfvertrouwen: sommige mensen komen bijna helemaal verstopt onder hun capuchon of verborgen achter hun verlegenheid aan en binnen een paar weken zie je ze een workshop teambuilding leiden of een rondleiding op een boerderij geven!
Wij gaan een nieuwe bloemenkwekerij van enkele hectaren openen, die ongeveer vijftien herintegrerende banen zal creëren. We moeten de productie verhogen om aan de vraag te voldoen. Lokale en seizoensgebonden bloemen zijn populair! We mikken ook hoger om onze productie te integreren in een opwaartse spiraal. Wij willen een bloemenbeurs in Île-de-France openen om de Franse bloemenindustrie een duwtje in de rug te geven en de markt te herlokaliseren. Wij willen echt deelnemen aan de opbouw en ontwikkeling van deze sector om deze duurzamer, inclusiever en meer ondersteunend te maken, en om ons model van de geïntegreerde bloemenkwekerij wijdverspreid te maken onder projectleiders in heel Frankrijk. Wij werken nu al aan de vernieuwing van de sector door de tuinbouwers van morgen op te leiden. Het is onze manier om de stad te helpen anders te denken, de waarde van het terrein en zijn inwoners te vergroten en de stad met de natuur te verzoenen.
Het is eerder een wens dan een advies: dat er op dit gebied een echte bewustwording komt zoals op andere gebieden. Tegenwoordig denken we na over waar het vlees dat we eten of de kleren die we kopen vandaan komen. We hebben een ware consumentenbeweging gezien die een hele industrie in beweging heeft gebracht. Er is weinig bekend over de productieketen van de bloem en alle gevolgen. Als je een boeket koopt, vraag je je niet af waar de bloemen vandaan komen. Ik zou willen dat mensen meer vragen stellen, dat ze lokale, seizoensgebonden bloemen eisen die met respect voor het milieu en de mensen worden geproduceerd.
"Als je een boeket koopt, vraag je je niet af waar de bloemen vandaan komen. Ik zou willen dat mensen meer vragen stellen."
Conscious beauty
Dagelijks water besparen zonder de kleine pleziertjes op te offeren? Enkele tips om uw routine toekomstbestendig te maken.
Mijn herbarium
Ze groeit bijna vanzelf in onze tuinen, maar is een kampioen in het kalmeren van de kwetsbare huid en neemt alle zorgen weg
Let’s do it
In de tuin of op de vensterbank zullen uw kinderen vandaag kennismaken met de familie Eierschaal, die hen zal laten kennismaken met alles wat groeit!
NIEUWSBRIEF
De natuur heeft vaak de oplossing.
Al onze tips om voor uzelf te zorgen, op een natuurlijke manier.
Diagnose
Uw diagnose
Analyseer uw haar en krijg gepersonaliseerde aanbevelingen.